Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

 

>

Министар Пуришић: Предложене измјене ће повећати одрживост пензијског система, повећати пензије и поправити услове пензионисања

Министар Пуришић: Предложене измјене ће повећати одрживост пензијског система, повећати пензије и поправити услове пензионисања
Датум објаве: 29.07.2020 12:07 | Аутор: мрсс

Испис Штампај страницу


Посланици у Скупштини почели су расправу о Приједлогу Закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић казао је у уводном обраћању да пензијски систем Црне Горе представља важан дио њеног економског, финансијског и система социјалне сигурности. 

„Он је важан за све пензионере и запослене, важан за јавне финансије због стабилности ФПИО и потребе да обезбиједи пристојну социјалну сигурност пензионера“, казао је Пуришић. 

Он је истакао да се доношење Закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању предлаже у циљу обезбјеђења веће стабилности и одрживости пензијског система, али и веће праведности и адекватности пензијских давања. 


Министар је навео да се у циљу веће стабилности пензијског система предлаже

1. Постепено укидање посебних услова пензионисања (до 31. децембра 2021. године), након чега ће сви осигураници остваривати право на пензију по општим условима, који важе за све осигуранике. 
2. Такође се предлаже да се, за испуњење услова за стицање права на пензију, узима у обзир стаж осигурања, односно периоди проведени на раду за које је уплаћен допринос за пензијско и инвалидско осигурање, док се за одређивање висине пензије узима у обзир пензијски стаж (у који осим стажа осигурања спадају и периоди посебног стажа за које нијесу плаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање). 
3. За лица која, по важећем закону, право на пензију остварују са 40 година стажа осигурања прописује се и старосна граница од 61 годину живота. 
4. Предлаже се подизање старосне границе за стицање права на пријевремену старосну пензију са 62 на 63 године живота (у прелазном периоду од 2020. до 2025. године).
Пуришић је казао да би наведене мјере требало да утичу на спрјечавање ранијег напуштања тржишта рада и раног пензионисања. 

„У циљу повећања адекватности пензијских давања, предлаже се промјена начина усклађивања пензија и вриједности пензије за један лични бод. Умјесто усклађивања са 75% кретања потрошачких цијена и 25% кретања зарада уводи се усклађивање по тзв. ротирајућој формули – са 75% параметра који је већи и 25% параметра који је мањи, што је знатно повољније од важећег начина усклађивања“, истакао је министар Пуришић. 

Дакле, како је појаснио, ако у једној календарској години, у односу на претходну, имамо већи раст зарада од потрошачких цијена, усклађивање ће се извршити са 75% кретања зарада и 25% кретања потрошачких цијена. С друге стране, ако у једној календарској години, у односу на претходну, имамо већи раст потрошачких цијена од зарада, усклађивање ће се извршити са 75% кретања потрошачких цијена и 25% кретања зарада. 

„У циљу заштите пензионера, прописано је да ако би, примјеном ове формуле дошло до умањења вриједности пензије за један лични бод и пензија, не врши се усклађивање. Дакле не може доћи до смањења пензија“, нагласио је Пуришић. 

Он је саопштио да је у дијалогу са синдикатима договорено:

1. да се старосна граница за стицање права на старосну пензију (чије подизање је било предвиђено на 67 година живота) заустави на 66 година живота за мушкарца и 64 године за жену; 
2. да се из обрачунског периода израчуна висине пензије, до 2030. године, искључе зараде, односно основице осигурања из ¼ периода стажа осигурања које су за осигураника најнеповољније; 
3. да се номинални износа најниже пензије повећа (са износа од 128,82 ЕУР-а на износ од 145,77 ЕУР-а, односно за 13,16%), почев од 01.01.2020 године.

Министар је посебно скренуо пажњу да двије предложене законске одредбе имају повратно дејство, и то:

- Одредбом члана 38 Предлога закона предложено је да осигураник који је право на пензију први пут остварио од 1. јануара 2020. године до дана ступања на снагу овог закона, има право да му се, на његов захтјев, поново одреди пензија, уз искључење 1/4 најнеповолнијих година из обрачуна висине пензије, уколико захтјев поднесе до 31. децембра 2020. године. 

- Друго предложено законско рјешење, које има повратно дејство, предложено је Амандманом Владе Црне Горе на члан 32 Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању и постаје саставни дио Приједлога закона. Наведено законско рјешење се односи на повећање најниже пензије на износ од 145,77 ЕУР-а од 1. јануара 2020. године, умјесто од 1. септембра 2020. године. 

За повратно дејство ових законских одредби постоји јавни интерес који се огледа у заштити ових лица, па је предложено да сходно свом пословнику Скупштина утврди јавни интерес за њихово повратно дејство.