Manja slova Veća slova RSS

 

>

Saopštenje: U Budvi održan skup o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama

Saopštenje: U Budvi održan skup o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina  i potragama za nestalim osobama
Datum objave: 20.04.2017 13:59 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


U Budvi su održane druge regionalne konsultacije o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama.

Skup je dio projekta „Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim licima“ (2017 - 2019), koji će UNDP sprovoditi u naredne tri godine i koji ima za cilj da poveća efikasnost i djelotvornost saradnje između tužilaštava zemalja bivše Jugoslavije u procesuiranju ratnih zločina, kao i da dalje osnaži kapacitete za potrage za osobama nestalim tokom oružanih sukoba.

Skup su otvorili Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Fiona McCluney.

Pored Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića skupu u Budvi prisustvovali su v.d. glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan, rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije Milan Petrović.

Takođe, na skupu su učestvovali predsjednik Komisije za nestala lica Crne Gore Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Milutin Mišić i pomoćnik ministra Ministarstva hrvatskih branitelja - Uprave za zatočene i nestale - Republike Hrvatske Stjepan Sučić.

Na sastanku je usvojen projektni dokument čiji je cilj povećanja djelotvornosti i efikasnosti u saradnji medju tužilaštvima i komisijama za nestale osobe Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Dogovoreno je da se naredni sastanak organizuje u septembru 2017. godine u Beogradu, kada će se analizirati, u međuvremenu preduzete aktivnosti i ostvareni ciljevi definisani tokom sastanka u Budvi. 


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja