Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

 

>

Бесплатна СОС линија за жртве насиља у породици

Бесплатна СОС линија за жртве насиља у породици
Датум објаве: 09.09.2015 15:10 | Аутор: мрсс

Испис Штампај страницу


Кампању СОС линија за жртве насиља у породици спроводи Министарство рада и социјалног старања у сарадњи са УНДП.

Основни циљеви кампање су информисање грађана/ки о доступности бесплатне, националне СОС линије за жртве насиља у породици, затим мотивисање грађана/ки да користе линију за помоћ и подизање повјерења у системски приступ државних органа у сегменту пружања заштитних мјера.

Према подацима истраживања из 2012. године, које је спроведено у партнерству УНДП и Министарства за људска и мањинска права, а уз финансијску подршку ДЕУ, свака трећа жена у Црној Гори жртва је неког вида насиља. Чак 92% грађана и грађанки сматра да је у Црној Гори насиље у породици свеприсутно. Насупрот томе само 13% спремно је да говори о личном искуству са насиљем, што указује на веома висок проценат грађана/ки који нијесу спремни да отворено говоре о свом искуству. На основу испитаних перцепција и ставова грађана о насиљу у породици и насиљу над женама, закључује се да у Црној Гори постоји висок ниво толеранције према различитим видовима насиља. Тако, сваки четврти испитаник, претежно мушког пола, сматра да је жртва одговорна за насиље јер га изазива својим поступцима, као и да постоје ситуације у којима је физичко насиље оправдано.

Забрињавајући је и податак да свака трећа особа у Црној Гори не би била спремна да пријави насиље у породици због ниског повјерења у ефикасност институција, страха, патријархалног схватања породичних односа, као и због сумње у то да се насиље у породици може зауставити или превазићи.

СОС линија за помоћ жртвама насиља представља први и најважнији контакт за подршку жртвама насиља. На СОС линији за помоћ ради обучено, компетентно особље са специјализованим знањима изобласти родно заснованог насиља и женских људских права, са више од 17 година искуства у раду са жртвама насиља. Особље је специјализована знања о активним мјерама заштите жена и дјеце жртава насиља стицало на регионалном и међународном нивоу.

Особље поступа на начин да не наруши интегритет и аутономију жртве насиља у породици. Све радње се предузимају уз одобрење жртве, којој је загарантована анонимност, повјерљивост, родно заснован приступ у раду, у контексту људских права. Сервис СОС линије оснажује и пружа подршку жртви насиља кроз информисање, упућивање и психолошко савјетовање. Упознаје жртву са њеним правима, могућностима и видовима подршке, посредује између жртве и полиције, центара за социјални рад, и других сервиса у опшини становања.

Примљени позиви и захтјеви на СОС линији се активно рјешавају. Када жртва упути позив, дежурно особље:

1. Активно слуша жртву насиља
2. Информише о насиљу и правима жртве
3. Пружа психоемотивну подршку и оснажује путем телефона
4. По потреби упућује на друге организације
5. По жељи клијента/киње пријављује случајеве насиља и контактира институције
6. Заступа клијенте/киње код других организација, установа и институција

Сервис СОС линије добро је умрежен са другим сервисима и институцијама.